Koja su to najbolja proverena Esencijalna ulja?

Forever Esencijalna Ulja – Lavanda – Forever Essential Oils Lavender – Fenomenalnai Organska

 

ŠTO JE TO AROMATERAPIJA?

Aromaterapija je deo fitoterapije   a   predstavlja   primenu eteričnih   ulja   u   svrhu   poboljšanja   psihofizičkog   stanja   čovjeka, odnosno   prevencije   bolesti   i   održavanja   zdravlja.  To   je   metoda koja njeguje holistički pristup tj. uvažava ljudsko biće kao celinu satkanu   od   četiri   nivoa   –   telesne,   mentalne,   duhovne   i emocionalne.

 

Forever Esencijalna Ulja

1.1 AROMATERAPIJA KROZ ISTORIJU

Od početka civilizacije biljke imaju važnu ulogu pri održavanju zdravlja i lepote te lečenja različitih vrsta bolesti, a biljni odnosno cvetni mirisi korišteni su za oplemenjivanje duha i tela, za privlačenje partnera i uspostavljanje psihofizičke ravnoteže.

Stari Egipćani koristili su biljke odnosno mirise prilikom mumificiranja, Grci su svoje glave ukrašavali mirisnim cvećem (što je oblik psihoaromaterapije), Hipokrat je isticao

važnost aromatičnih kupki i masaža prilikom održavanja zdravlja i produženja životnog veka a bogati Rimljani su  često provodili vreme u aromatičnim kupkama i na masažama mirisnim uljima. U istočnim civilizacijama terapija biljkama koristila se paralelno s akupunkturom. U srednjovekovnoj Europi biljke su korištene za prekrivanje podova u svrhu oplemenjivanja prostora i sprečavanja širenja zaraznih bolesti.  

Neki autori početak aromaterapije povezuju s trenutkom kada je destilirano prvo eterično ulje. Proces destilacije usavršio je arapski filozof i lečnik Avicena (980. – 1037.). Osim, Avicene, srednjovekovna proizvodnja parfema u Francuskoj takođe je dala svoj doprinos aromaterapiji kakvu poznajemo danas.

    Iako umeće aromatrapije seže u daleku prošlost, sam termin aromaterapija ustanovljen je u Francuskoj 1928. godine kada je poznati hemičar Gattefosse otkrio lekovitost eteričnog ulja lavande uronivši u njega hemikalijama opečene ruke. Gattefosse je primetio da su opekotine puno brže i bezbolnije zarasle no obično. To ga je potaknulo na daljnje istraživanje što je rezultiralo rođenjem pojma aromaterapija. 1931. godine Gatefosse je objavio i delo pod nazivom Aromaterapija.

Njegova učenica, Marguerite Maury počinje proučavati i primenjivati eterična i biljna ulja u kozmetičke svrhe. Već tada se aromaterapija počinje kretati u dva smera – u wellness pravcu i u medicinskom pravcu.

 

Koja su to dva modela aromaterapije?

Stoga danas razlikujemo dva modela aromaterapije:

a) ENGLESKI MODEL – primena aromaterapije u svrhu olakšavanja fizičkih tegoba, smanjenja stresa te održavanja zdravlja i lepote. Kroz ovaj pravac holistički gledamo na pojedinca što znači da ga promatramo kao spoj tela, emocija, uma i duha.

Engleski model podrazumeva samo dve aromaterapijske metode a to su: – dermalna primena eteričnih i biljnih ulja i inhalacija.

Dermalna primena – masaže, kupke, aromakozmetika, lokalno utrljavanje…

Inhalacija – aromalampica, difuzeri, suva i parna inhalacija

 

b) FRANCUSKI MODEL – aromaterapija je integrisana u medicinu i kao profesija otvorena je samo za medicinsko osoblje. Ovaj model koristi aromatogram tj. posebnu metodu ispitivanja osetljivosti bakterija na eterična ulja. Francuski model osim dermalne primene eteričnih ulja i inhalacije, uključuje i dermalnu, vaginalnu te rektalnu  upotrebu eteričnih ulja. 

Osim R. M. Gatefossea i Marguerite Maury, važna imena za  aromaterapiju su : francuski doktor Jean Valnet koji je objavio dva dela Aromaterapija i Fitoterapija, zatim Pierre Franchome i Daniel Penoël – zajedno su izdali delo Upravo aromaterapija. Kurt Schnaubelt je takođe neizostavno ime kada je u pitanju aromaterapija – naime, jedan

je od osnivača Pacifičkog instituta za aromaterapiju, deluje u SAD-u.

 

Sve proizvode FLP- Forever Living Product-s možete dobiti na kućnu adresu za Srbiju a za Beograd kako se dogovorimo.

Proizvode isporučujemo u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Hrvatska, Makedoniji i dr.

Proizvode kompanije FLP – FOREVER LIVING PRODUCTS možete kupiti samo od distributera kompanije.
Pozovite već danas – 062/521-217

dugme-za-newsletter

[jazzyoptin]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

− 3 = 5

.