Adaptenogene biljke u FAB-u i FAB X-

1. Eleutero (lat. Eleutherococcussenticosus)
Poznatiji pod nazivom sibirski žen-šen,koren, čija su lekovita svojstva poznata već više od dva milenijuma. Ime žen-šen ili ginseng je zaštićeno međunarodnim zakonima i može se dodeliti samo biljnim proizvodima koji se baziraju na sadržaju biljke iz roda Panax, stoga Ginseng Rootsseeleutero u prodaji više ne sme pojavljivati pod tim nazivom.
Koren eleutera sadrži: vitamin C, beta-karotin, vitamine E, B-1, B-2 i B-12,niacin, esencijalna ulja, minerale, kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum,natrijum, aluminijum, barijum, gvožđe, stroncijum, bor, bakar, cink, mangan,hrom i kobalt. Ovi nutrijenti deluju mnogo efikasnije u svom prirodnom kompleksu nego pojedinačno. Eleutero je efikasan imunostimulator u sezoni gripai prehlada, a čest je sastojak preparata za očuvanje zdravlja žena, ne samo u menopauzi, već i onih mlađih. Razlikuje se od panaksa (korejskog žen-šena), po tome što se može uzimati duži vremenski period, a za razliku od panaksa,preporučuje se podjednako i ženama i muškarcima.
Aktivni sastojci eleutera su eleuteroidi. Pored njih,vitamina i minerala, eleutero još sadrži i složene polisaharide (šećere). Svi ovi sastojci najviše su efikasni u podsticanju imunološke funkcije organizma,ali i mentalne aktivnosti i fizičke izdržljivosti. Eleutero otklanja sindrom hroničnog umora i detoksikuje organizam bez neželjenih efekata. Zahvaljujući svojim adaptogenim svojstvima, smanjuje štetni uticaj stresa i povećeva sposobnost organizma da normalno funkcioniše u stresnim situacijama kao što su bolest, bavljenje sportom, stresan način života, loša ishrana i sl. Na osnovu kliničkih i nekliničkih istraživanja utvrđeno je da eleutero poboljšava iskorišćenost kiseonika u mišićima koji se naprežu. To znači da je organizam ustanju duže da izdrži aerobne vežbe, pri čemu je vreme oporavka od napora mnogo kraće. Eleutero može da bude od koristi u detoksikaciji organizma od hemikalija(etanol, natrium-barbiturat, toksoid tetanusa i citostatici), a umanjuje i štetno dejstvo radijacije.
Takođe može biti koristan uz terapije različitih bolesti imunološkog sistema (HIV infekcija, sindrom hroničnog premora, lupus),a između ostalog:
– povećavafizičku izdržljivost u stresnim uslovima
– ima antioksidantsko dejstvo (štiti organizam od virusnih i bakterijskih infekcija i od radijacije)
– pomaže seksualnu funkciju
– smanjuje rizik od pojave tumora
– podstiče normalizaciju endokrine funkcije
– detoksikuje organizam i umanjuje štetno dejstvo otrovnih hemijskih jedinjenja (alkohol,droga, duvan)
– poboljšava vid, percepciju boja i sluh
– skraćujevreme oporavka kod sportista posle napornih treninga

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

× 7 = 35

.